NLP & HNLP opleidingen

NLP, je hebt er vast weleens van gehoord, maar waar dient het voor? Wat houdt het in? En vooral, wat kun je er mee?

Je hebt je leven al aardig op de rit. Een leuk gezin, fijn huis en je hebt al carrière gemaakt. Je begint na te denken over wat er nog meer is. Wat écht belangrijk voor je is. En vooral hoe je dat kunt bereiken. Misschien een andere richting? Meer met mensen werken? Coachen, leidinggeven of zelfs een eigen bedrijf starten?

Heb je het gevoel dat je meer zou kunnen bereiken in het leven, nog meer uit het leven kunt halen? Wat houdt je tegen? Zijn er kwaliteiten die je nog verder wilt ontwikkelen? Of zijn er negatieve emoties of beperkende gedachten die jou beperken in je (werk)plezier?

NLP biedt hier het antwoord op. Zo kun je nog meer vanuit jouw passie leven én werken. Ontwikkel je de allerbeste versie van jezelf. En leer je hoe jij die beste versie ook kunt zijn.


Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en gaat over effectieve communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Het is de kunst- en wetenschap van het persoonlijk excelleren:

 • Een kunst omdat ieder mens onder unieke levensomstandigheden zijn eigen kwaliteiten ontwikkeld.
 • Een wetenschap omdat er ook een structuur achter het gedrag van succesvolle mensen zit.
 • NLP is een methode waarin mensen hun innerlijke ervaringen; ‘de structuur van hun gedachten en emoties’, zo leren te veranderen dat ze hun doelen bereiken.


De NLP methode werkt vooral op het procesniveau van communicatie en verandering. Problemen ontstaan vaak doordat mensen zich vastbijten op de inhoud van een situatie. Communicatie op procesniveau gaat over de onderlinge relatie en de structuur van het communicatieproces.

NLP leert jou haarscherp waarnemen tot in de kleinste details van de verbale en non-verbale communicatie. Daarbij heeft NLP een bijzonder krachtige mind-set om creatief en oplossingsgericht in het leven te staan. NLP onderzoekt de strategieën van succesvolle mensen in de meest uiteenlopende situaties. Uiteindelijk biedt NLP jou dé tools en technieken om, op jouw eigen creatieve manier, het beste uit jezelf te halen.

Lees meer over de oorsprong en ontwikkeling


Wat kun je met NLP?

NLP is breed toepasbaar voor je persoonlijke én professionele ontwikkeling. Het wordt wereldwijd veel gebruikt in coaching, management, binnen het onderwijs, voor zakelijke dienstverlening en als methode voor persoonlijke groei. Wat je kunt met NLP:

 • Effectiever communiceren
 • Meer contact maken met jezelf en anderen
 • Een mind-set ontwikkelen om jouw leven in volle potentieel te leven
 • Strategieën van succesvolle mensen gebruiken voor jouw persoonlijke groei
 • Inspirerend en motiverend coachen en leidinggeven

.

Wat is HNLP?

Naast NLP is er ook HNLP. Dit staat voor Humanistische Neuro Linguïstische Psychologie en is een specialisatie op het klassieke NLP.

Deze specialisatie gaat uit van individuele personen waarbij iedere situatie als een totaal nieuwe situatie benaderd wordt. Waarom? Simpelweg omdat onze wereld niet stil staat en wij aan constante verandering onderhevig zijn. Iedere situatie dienen we anders aan te vliegen. Jouw ontwikkeling verloopt niet rechtlijnig, maar is als een ‘hoogst persoonlijke weg’ die zich op basis van ervaringen in de praktijk ontvouwd. HNLP werkt met de nieuwste inzichten over het functioneren van de hersenen; ‘brain based learning and teaching’. Deze inzichten komen steeds vanuit recent neuro-wetenschappelijk onderzoek. De nadruk ligt bij HNLP dus op het scherp waarnemen met al onze zintuigen om tot een maximaal resultaat te komen.

We kunnen het verschil tussen NLP en HNLP verduidelijken door een schaakspel als metafoor te gebruiken. Als je wilt leren schaken zijn er twee basisstrategieën. De eerste is om de partijen van schaakmeesters te bestuderen en daaruit de succesvolle zetten te leren. De tweede strategie is om de basisregels te leren en aan de slag te gaan om ‘al doende te leren om intuïtief de juiste zetten te doen. NLP legt de nadruk op de bestudering van ‘schaakmeesters’. HNLP legt de nadruk op het ‘intuïtief leren’ om in plaats van een kopie, jouw eigen meesterschap te ontwikkelen.

Goed waarnemen is hierbij heel belangrijk. Waarnemingsvermogen en flexibiliteit gaan hand in hand. Het leren omgaan met verwarring hoort daarbij. Verwarring betekent dat je, door een onverwachte gebeurtenis, buiten je comfortzone terecht bent gekomen. Dit is altijd een spannende ervaring en tegelijkertijd ook een plek waar jij als mens écht kunt groeien. Hiervoor is een veilige basis nodig. Een leerplek waarin jij steeds zowel de veiligheid als de uitdaging ervaart om, op je eigen manier het beste uit jezelf te halen.

Daarnaast leer je in een HNLP opleiding méér dan in een gangbare NLP opleiding hoe je inzichten en technieken kunt toepassen tijdens het voeren van een gewoon gesprek (conversationeel) met bijvoorbeeld een collega, familielid, kennis of vriend. De nadruk op conversationele technieken maken HNLP bijzonder effectief voor professionele toepassing in het bedrijfsleven.


Welke zet, zet jij?

Wij van ISEMI kiezen voor het beste van twee werelden. De breedst mogelijke basis. We werken vanuit de internationale ABNLP standaard en voegen de belangrijkste onderdelen van het HNLP daaraan toe. Je hebt namelijk een solide structuur nodig om ‘stap voor stap’ de flexibele benadering aan te leren en je persoonlijke meesterschap te ontwikkelen. Onze opleidingen zijn erkend door zowel de Nederlandse- als de Internationale NLP en HNLP organisaties.


Waarom je voor ISEMI kiest?

 • Jij staat centraal, anders gezegd je krijgt persoonlijke aandacht.
 • Wij bieden alleen erkende workhops en opleidingen aan.
 • Wij combineren NLP, HNLP, TA, Leiderschapsontwikkeling, Systemisch Werken, Psychologie & Spiritualiteit. Dit biedt biedt jou een ideale basis om verder te komen.
 • Wij werken alleen met gediplomeerde trainers. Stuk voor stuk hebben zij veel praktijkervaring
 • Een succesvolle leerstrategie.
 • Onze workshops en opleidingen sluiten uitstekend aan op diverse vervolgopleidingen.
 • Wij zijn zeer gewaardeerd in het bedrijfsleven, dat maakt voor jou het verschil als je tijdens een sollicitatie of offerte traject een ISEMI certificaat mee kan nemen.