Security Risk Management

Dé strategieën om succesvol te zijn in een onzekere wereld.

Je loopt al een aantal jaren rond in de beveiliging. Maar vraag jij jezelf wel eens af wat het doel van beveiligen is? Denk je bij beveiliging alleen aan iets ongewenst dat we willen voorkomen? Criminaliteit? Onrechtmatig gedrag?


Stel jezelf eens voor, dat je vooraf al een risicoanalyse kunt maken. Vooraf al in kunt spelen op eventueel crimineel gedrag. En dat je deze onderdelen kunt vertalen naar beleids- en beheersmaatregelen met als einddoel het verlagen van het risico. Anders gezegd: ‘Hoe zou het zijn om als Security Risk Manager doelgericht én strategisch te kunnen beveiligen?’.


Security Risk Management, een onderdeel van risicomanagement. Het kan omschreven worden als: ‘Dé strategieën om succesvol te zijn in een onzekere wereld met complexe beveiligingsvraagstukken’. Simpelweg geeft het inzicht in alle risico’s die bedrijven en/of organisaties lopen om slachtoffer te worden van criminaliteit. Bijvoorbeeld door een medewerker. Of zelfs een derde partij.


SRM richt zich op de strategische relatie tussen onrechtmatig gedrag en het vermogen om de organisatiedoelstellingen duurzaam te verwezenlijken. Onrechtmatig gedrag kan zich in veel verschillende vormen uitten, van een corrupte collega tot een oneerlijke concurrent en van gelegenheidscriminaliteit tot terrorisme. Om de verwevenheid van risico's, compliance gebieden en organisatiedoelstellingen effectief te managen werkt SRM met een aantal uitgangspunten:

 • Basisvoorwaarden: Security awareness, taken & verantwoordelijkheden, governance en security beleid.
 • Security management: Cyber security, informatiebeveiliging, fysieke beveiliging en menselijke beveiliging.
 • Kennisgebieden: Recht & ethiek, criminologie, risicoanalyse en kwaliteitsmanagement.
 • Strategieën, die aansluiten bij de identiteit en kerntaak van de organisatie.


Het einddoel van SRM is risico-optimalisatie. Het continu zoeken van de juiste balans tussen risico’s nemen én risico’s beheersen. Soms vraagt dit om een andere manier van denken, van rule based naar risk based. Doordat een lerende organisatie risk based (risico-georiënteerd) werkt, kan het rendement van beveiligingsprocessen meetbaar gemaakt worden. Eindresultaat: Een wendbare organisatie met een cultuur die zich kenmerkt door betrokkenheid, vakbekwaamheid en autonomie van de eigen medewerkers.

Om uiteindelijk aan de slag te gaan met SRM, zijn er een aantal modellen (frameworks) ontwikkeld. De ISO 31000, COSO ERM en een model ontwikkeld door Julian Talbot en Miles Jakeman. Wij van ISEMI hebben de essentie van deze modellen doorontwikkeld tot een framework en leerweg voor professionele ontwikkeling. Hierbij wordt de brede oriëntatie op risicomanagement verdiept met inzichten uit de Transactionele Analyse. Uiteindelijk biedt dit nieuwe mogelijkheden om professioneel om te gaan met compliancevraagstukken, gedrag en cultuuraspecten.

Het door ons ontwikkelde model wordt door tientallen luchtvaartmaatschappijen, erkend agenten, bekende afzenders, High Reliability Organizations en zeehavenfaciliteiten in verschillende landen succesvol gebruikt. Het model is geharmoniseerd met de internationale SRM standaarden, kwaliteitsmanagement en de relevante EU-verordeningen voor de Beveiliging van de Burgerluchtvaart en de ISPS code.

Meer informatie over onze opleiding lees je hier...

.

Waarom je voor ISEMI kiest?

 • Wij bieden alleen erkende opleidingen aan.
 • Wij werken alleen met gediplomeerde trainers. Stuk voor stuk hebben zij veel praktijkervaring.
 • Een succesvolle leerstrategie.
 • Jij staat centraal. Anders gezegd, je krijgt persoonlijke aandacht.
 • De opleiding sluit uitstekend aan op diverse vervolgopleidingen.
 • Je krijgt exclusieve toegang tot bijscholingen en netwerkevenementen.
 • Je wordt ondersteunt door een professioneel netwerk.
 • We zijn zeer gewaardeerd in het bedrijfsleven. Het ISEMI model voor Security Risk Management wordt door tientallen luchtvaartmaatschappijen, erkend agenten, bekende afzenders, zeehavenfaciliteiten en High Reliability Organizations in verschillende landen succesvol gebruikt.